Prof. Dr. Ayla Gülden Pekcan
Öğretim Görevlisi
Tam Zamanlı

İletişim Bilgileri

Telefon: 0(342) 211 80 80

Dahili:1509

Odası: HEAS 213

Eğitim Bilgileri

  • 1977 Doktora:Hacettepe Üniversitesi

  • 1975 Yüksek Lisans:Hacettepe Üniversitesi

  • 1972 Lisans: Hacettepe Üniversitesi

    Beslenme ve Diyetetik

Mesleki Deneyim

Yüksekokul Müdür Yardımcısı

1991-2003

Anabilim Dalı Başkanı

Toplum Beslenmesi Anabilim Dalı Başkanı(2001-2009)

Üye

Yüksekokul Yönetim Kurulu Üyesi(1988-2003)

Koordinatör

Halk Sağlığında Beslenme Stajı Koordinatörü(1991-2007)

Bölüm Başkanı

Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı(2012-2014)

Üye

Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fakülte Kurul Üyesi(2012-2015)

Üye

Sağlık Bilimleri Fakültesi, Eğitim Komisyonu Üyesi(2014-2015)

Koordinatör

Halk Sağlığında Beslenme Stajı Koordinatörü(2012-2014)

Öğretim Görevlisi

Hasan Kalyoncu Üniversitesi(...)

Kitaplar

Prof. Dr. Gülden Pekcan’a ait tüm kitaplara aşağıdaki PDF linkinden ulaşabilirsiniz.

Link

2011

Türkiye'de okul çağı çocuklarında (6-10 yaş grubu) büyümenin izlenmesi (TOÇBİ) Projesi Araştırma Raporu.

MEB Sağlık İşleri Daire Başkanlığı. Ankara

2015

Ministry of Health. Turkey Dietary Guidelines

The content goes here...

2016

Yemek ve Besin Fotoğraf Kataloğu

Ata Ofset Matbaacılık,Ankara

2017

Dietary intake pattern in Turkey. Development of voluntary guidelines for the sustainability of the Mediterranean diet in the Mediterranean region.

The content goes here...

2020

Beslenme Modelleri ve Bağışıklık Sistemi Üzerine Etkileri. Bağışıklık, Beslenme ve Yaşam Tarzı Raporu.

TÜBA-Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu.

Makaleler

Prof. Dr. Gülden Pekcan’a ait tüm makalelere aşağıdaki PDF linkinden ulaşabilirsiniz.

Link

  • Kaner G, Pekcan AG, Yürekli BPŞ. Effect of a weight loss intervention on iron parameters in overweight and obese Turkish women. Progress in Nutrition 2019;21 Supplement 1:50-56 DOI: 10.23751/pn.v21i1-S.5503. (Scopus, Web of Science, Bibliovigilance).
  • Buyuktuncer Z, Akyol A, Ayaz A, Nergiz-Unal R, Aksoy B, Cosgun E, Ozdemir P, Pekcan AG, Besler HT. Turkish version of the Yale Food Addiction Scale: preliminary results of factorial structure, reliability, and construct validity. Journal of Health, Population and Nutrition 2019; 10;38(1):42. doi: 10.1186/s41043-019-0202-4. (Science Citation Index, Science Citation Index Expanded).
  • Kepkep AU, Pekcan AG. Determination of serum vitamin D status of mothers and newborns and related outcomes. The 13th European Nutrition Conference, FENS 2019, was held at the Dublin Convention Centre, 15–18 October 2019. Proceedings of the Nutrition Society 2020;79 (OCE2), E455 doi:10.1017/S0029665120004036.
  • Ünal SI, Pekcan AG. Effect of almonds consumption on anthropometric measurements and blood parameters in overweight and obese females in a weight reduction program. The 13th European Nutrition Conference, FENS 2019, was held at the Dublin Convention Centre, 15–18 October 2019. Proceedings of the Nutrition Society 2020;79 (OCE2), E190 doi:10.1017/S002966512000138X.
  • Orkun Erkılıç T, Pekcan AG. Evaluation of validity of digital photograph based dietary intake in school children. Progress in Nutrition 2020;22:Supp 2:e2020012. DOI https://doi.org/10.23751/pn.v22i2-S.10552. (Scopus, Web of Science, Bibliovigilance)
  • Şahin Kaya A, Pekcan AG. Evaluation of Preoperative Nutritional Status of Patients with Gastrointestinal Cancer Using Different Nutritional Screening Tests. Progress in Nutrition 2020;22(4):e2020073. DOI https://doi.org/10.23751/pn.v22i4.9339. (Scopus, Web of Science, Bibliovigilance)
  • van den Assum S, Schilpzand R, Lissner L, Don R, Nair KM, Nnam N, Uauy R, Yang Y, Pekcan AG, Roodenburg AJC. Periodic Revisions of the International Choices Criteria: Process and Results. Nutrients. 2020;12(9):2774. (SCI) https://doi.org/10.3390/nu12092774

Proje, Patent & Tasarım

Hacettepe Üniversitesi/Sağlık Bakanlığı:6-12 Yaş Grubu Çocuklarda iyot Yetersizliği Hastalıkları, Görülme Sıklığı ve iyotlu Tuz Kullanım Durumu:15 il’de Beslenme Eğitimi Araştırma Projesi

Assessment of Nutrition and Health Status of Vulnerable Groups Affected by the Eathquake in Marmara Region

Ev halkı iyotlu Tuz Kullanım Durumu, Evlerde Kullanılan ve Piyasada Satılan iyotlu Tuzun iyot içeriğinin Kalitatif Yöntemle Saptanması

Beslenme ve Gıda Alanlarında Eğitim ve İşgücü Yetiştirme Projesi

T.C. Sağlık Bakanlığı’nın Avrupa Birliği ile başlattığı Türkiye’de Üreme Sağlığı Programı çerçevesinde ÇESAV (Çevre, Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı), KEÇiÖREN Belediyesi ve TÜKAD (Türkiye Üniversiteli Kadınlar Derneği) tarafından desteklenen SAĞLIK KAFE GENÇLiK MERKEZi oluşumu ve gençlere(12-20 yaş) Üreme Sağlığı, Ergenlikte Psikolojik ve Sosyal Değişimler, Meslek Seçimi ve Rehberliği, Ergenlikte Beslenme Eğitimi projesi

Türkiye’de Okul Çağı (6-10 Yaş Grubu) Çocuklarında (6-10 yaş grubu) Büyümenin izlenmesi (TOÇBİ) Projesi

Hafif şişman ve şişman Kadınlarda Demir Yetersizliği Anemisi, Beslenme Örüntüsü ile Kronik inflamasyon Belirteçleri ve Uygulanan Diyet Tedavisinin Etkinliğinin Belirlenmesi”

Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması

The Turkish Heart Study – A Study of Dietary Habits, Blood Cholesterol, and Glucose Levels in Turkish Children Age 8 to 10 Years. Araştırma Ekibi: Robert W. Mahley, Perihan Arslan, Gülden Pekcan, Guy M. Pepin, Ayşen Ağaçdiken, Nilgün Karaağaoğlu, Neslişah Rakıcıoğlu, Berat Nursal, Pınar Dayanıklı, K. Erhan Palaoğlu, Thomas P. Bersot.

Pekcan G, Köksal E, Küçükerdönmez Ö, Özel H. Household Food Wastage in Turkey. FAO. Statistics Division Working Paper Series. No: ESS/ESSA/006e.Feb.2006.

CIHEAM/FAO. 2015. Mediterranean food consumption patterns: diet, environment, society, economy and health. A White Paper Priority 5 of Feeding Knowledge Programme, Expo Milan 2015. CIHEAM-IAMB, Bari/FAO, Rome.

Pekcan G, Yılmaz D, Erçim RE, Akyol A, Ayaz A, Bilgiç B, Büyüktuncer-Demirel Z, Dikmen D, Ersoy G, Rakıcıoğlu N, Samur G, Aksoy B, Aytug-Yuruk A, Bellikci E, Cakmak A, Celik F, Ersoy N, Fisunoglu M, Demir S, İnan E, Kaleli S, Kasapoglu S, Tamer F, Tengilimoglu M, Turkoglu I, Yalçın T. Assessment of dietary intake among adults living in urban Ankara province. Hacettepe University Faculty of Health Sciences Department of Nutrition and Dietetics, Ankara Turkey, October 2014. İşbirliği: Ajinomoto Co., Inc. (“AJICO”) in Japan (Koordinatör)

ILSI Functional Foods Task Force – Identifying Preferred Approaches for Quantifying the Impact of Modifying Nutrient Intakes (Chair of Expert Group) (2015-2019)

Bilimsel Faaliyetler

Beslenme ve Diyet Dergisi Editörü

Hacettepe Üniversitesi Dergi Değerlendirme Komisyonu Üyeliği

H.Ü. Geriatrik Bilimler Araştırma ve Uygulama Merkezi (GEBAM)

Türkiye Diyetisyenler Derneği Üyesi

Türkiye Klinikleri Tıp Bilimleri Dergisi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Editörü

Beslenme Diyet Dergisi Editör Yardımcılığı

EFSA’s Stakeholder Bureau Member. Representative of Associations of Practitioners working in fields to EFSA’s food safety and public health remit.

ILSI Functional Foods Task Force – Identifying Preferred Approaches for
Quantifying the Impact of Modifying Nutrient Intakes (Chair of Expert Group)

Başarılar & Tanınırlık

Katkı Ödülü

FAO. Tematik Grup Sürdürülebilir Gıda Güvencesine katkı ödülü

Kurs Ödülü

Hollanda Hükümeti Bursu ile 6 ay kurs (Ecological Problems Related to Mother and Child Nutrition)

Detaylı CV Görüntüle

PDF